Edukacija i akcija Osnovne škole Josipa Pupačića u Omišu

omis-beMed-radionica-os-pupacic-4

U cilju suočavanja s ozbiljnim problemom otpada u moru, Sunce od ove godine djeluje kroz inicijativu From river to the sea – let’s be plastic free.

beyond-plastic-med-sunce

Ova inicijativa ukazuje na nužnost zajedničkog djelovanja u borbi protiv onečišćenja mora. Također, posebno ističe važnost edukacije koja objašnjava kako ključni izvor otpada u moru proizlazi iz obalnih aktivnosti, odnosno nas samih.

Kako bi educirali učenike o važnosti očuvanja okoliša, organizirali smo edukaciju u Osnovnoj školi Josip Pupačić. Nakon održane edukacije, učenici su se angažirali u konkretnoj akciji čišćenja na Gradskoj plaži u Omišu.

Svaka pelena našeg djetinjstva je i dalje prisutna u okolišu

Učenici omiške osnovne škole, sa svojom predmetnom nastavnicom Sanjom Pešić, 14. prosinca 2023. ugostili su zaposlenice Sunca. Ova suradnja rezultirala je provedbom edukacijskih aktivnosti s ciljem stjecanja znanja učenika o problematici otpada iz mora, onečišćenju otpadom kao i posljedicama za čovjeka i okoliš.

Tijekom ovih aktivnosti, učenici su se aktivno uključili u proces učenja. Osim što su pronašli mikroplastiku u uzorku pijeska s gradske plaže, razmjenjivali su i znanja o otpadu. Upoznali su se s dugotrajnosti razgradnje određenih predmeta iz mora, što je dodatno proširilo njihovo razumijevanje o utjecaju ljudske aktivnosti na morski ekosustav. Učenici su se posebno iznenadili činjenicom da je odbačenim dječjim pelenama, kao i svakoj plastičnoj boci, potrebno čak 450 godina za potpunu razgradnju.

Uz edukaciju učenici su odradili i terensku nastavu. Na omiškoj plaži upoznali su se s načinima praćenja i monitoringa morskog otpada pomoću Protokola za monitoring morskog otpada.

omis-beMed-radionica-os-pupacic-4

Inicijativa se nastavlja i kroz 2024.

– Zadovoljstvo nam je raditi s učenicima i podizati svijest svakog pojedinca o zaštiti mora i obale. Inicijativa se nastavlja kroz 2024. godinu stoga vrijedno radimo na idućim aktivnostima. – rekla je Tea Kuzmičić Rosandić, voditeljica projekta u Suncu.

Nositelj projekta je Sub-merus. Projektni partneri su JU za zaštićena područja Splitsko-dalmatinske županije More i krš, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i Impactrip. Projekt financira Beyond Plastic Med (BeMed) mikroinicijativa.

Uspješne inicijative u zaštiti morskog okoliša neizostavno uključuju aktivno sudjelovanje lokalne zajednice, postavljajući temelje za dugoročni angažman građana u očuvanju morskih resursa. Takvom suradnjom postižu se vidljivi rezultati poput smanjenja količine otpada u morima, očuvanja morskih ekosustava te podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša. Edukacijski programi i kampanje postaju ključni alati u postizanju ovih ciljeva, pridonoseći povećanoj svijesti javnosti o ozbiljnosti problema onečišćenja mora i potičući pozitivne promjene u ponašanju prema morskom okolišu.

Be_Med-mikroinicijativa

Ovaj sinergijski pristup inicijative From river to the sea – let’s be plastic free, koji uključuje suradnju, obrazovanje i aktivno građanstvo, predstavlja ključnu komponentu održive budućnosti naših obala i mora.