Suradnja s Talijanima dobila je svoj početak: održan kick-off sastanak projekta BIOPRESSADRIA u Monfalconeu

grupna-fotografija-sunce-zaposlenice-partneri-zastave

Kick-off sastanak projekta BIOPRESSADRIA za zaštitu biološke raznolikosti duž jadranske obale održan je 11. i 12. travnja u Monfalconeu.

U projektu BIOPRESSADRIA, koji je financiran u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, sudjeluje Sunce u partnerstvu s još sedam talijanskih i hrvatskih organizacija posvećenih zaštiti prirode. To uključuje javne ustanove za zaštićene dijelove prirode Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije, Nacionalni park Kornati, Konzorcij za koordinaciju istraživanja lagunskog sustava Venecije – Corila, Konzorcij za upravljanje morskim zaštićenim područjem Porto Cesareo u Pugliji, znanstvenu organizaciju SELC iz Venecije i Općinu Monfalcone, kao vodećeg partnera.

Projekt je službeno započeo

Tijekom dva dana kick-off sastanka, projektni partneri, kojima je dobrodošlicu poželjela i gradonačelnica Monfalconea Anne Marie Cisint, raspravljali su o akcijskom planu za provedbu projektnih aktivnosti, definirajući ciljeve, zadatke, rokove i odgovornosti. Prisutan je bio i Marin Miletić iz Zajedničkog tajništva Interreg programa Italija – Hrvatska, koji je partnerima predstavio temeljne principe administrativnog i financijskog upravljanja projektom.

Projekt BIOPRESSADRIA uključuje analizu, praćenje stanja (monitoring), edukaciju i podizanje svijesti, kao i provedbu konkretnih akcija za zaštitu i obnovu morskih staništa, poput postavljanja ekološki prihvatljiva sidrišta radi zaštite morske flore i informiranja nautičara o rasprostranjenosti morskih cvjetnica.

– S partnerima na ovom projektu već smo ranije surađivali na SASPAS projektu kojemu je cilj bio očuvanje i obnova morskih cvjetnica postavljanjem sigurnih sidrišta, obavljanjem pilot-transplantacija morskih cvjetnica, aktivnostima monitoringa i definiranjem integriranog sustava upravljanja za morske cvjetnice u Jadranu. Sjajnu suradnju nastavljamo i na ovom projektu. – prokomentirala je voditeljica projekata u Suncu Matea Špika.

Još jedna u nizu zalagačkih aktivnosti Sunca

Projekt BIOPRESSADRIA dio je neprekidnog zalaganja Sunca za zaštitu prirode i promicanja održivog turizma, što se također izražava aktivnim sudjelovanjem u europskim projektima i prekograničnim partnerstvima u svrhu rješavanja zajedničkih problema.

– Mi u Suncu veliku pažnju posvećujemo uključivanju različitih dionika u ovakve procese, kako bi se što kvalitetnije identificirali pritisci, a time i adresirale aktivnosti i rješenja za očuvanje morskih i obalnih staništa. – istaknula je Ana Miletić iz Sunca.

Tagovi: