Uspješna provedba Seminara za mlade

Seminar-za-mlade-projekt

Tijekom studenog i prosinca zadnja četiri vikenda proveli smo u prostorijama Info zone na radionicama Seminara za mlade u sklopu projekta Aktivni mladi za zaštitu okoliša i održivi razvoj zajednice. Tijekom provedbe aktivnosti, imali smo priliku poslušati jedanaest različitih predavača.

Prva radionica bila je rezervirana za jačanje komunikacijskih vještina i zagovaranja. Kroz interaktivne vježbe, sudionici su imali priliku istražiti različite aspekte komunikacije, razvijali su vještine asertivnog komuniciranja i učili raditi argumente za učinkovito zagovaranje svojih stavova.

Drugu su radionicu proveli slušajući i participativno sudjelujući u temama zaštite okoliša, otpada i morskog otpada.

Na radionici saznali smo mnoge zanimljive informacije, poput podatka da 40% ukupnog otpada se sastoji od biootpada. Također da je u proizvodnji plastičnih vrećica od recikliranih materijala potrebno dodati čak 70% nove plastike! Upravo zato, raspravljali smo kako smanjiti stvaranje otpada, te zašto je važno krenuti od pojedinca uz princip smanjenja i ponovne upotrebe ispred samog procesa recikliranja otpada.  

Također smo razmatrali situacije u kojima dođe do ekoloških problema, kako ih rješavati i kome prijaviti. Upoznali smo ih sa Zelenim telefonom – besplatnim alatom Sunca preko kojeg možete dobiti pravni savjet ili pomoć u rješavanju okolišnih prijava.

O zaštiti mora imali smo priliku čuti na trećoj radionici uz stručno vodstvo zaposlenica Sunca s dugogodišnjim iskustvom rada u području upravljanja zaštićenih područja.

Saznali su o direktnim prijetnjama koje utječu na bioraznolikost s naglaskom na problematiku invazivnih vrsta u Jadranskom moru. Prisjetili smo se kategorija zaštićenih područja u RH, s naglaskom na Splitsko-dalmatinsku županiju, te upoznali s BIOPORTALOM – web preglednikom na kojem možete doći do svih informacija vezano uz zaštićena područja RH.

Razgovarali smo i o minimalno zaštićenom morskom području RH od 1,93%, te što je sve potrebno za postizanje većeg postotka zaštite. Kod zaštićenih vrsta Jadranskog mora naglask je stavljen na Posidona oceanica-u. Za livade naše endemske morske cvjetnice najveći neprijatelj je sidro. U jednom od svojih istraživanja, Sunce tvrdi da je prosječna gustoća izdanaka P. oceanica-e u NP Mljet skoro pa duplo veće kada je sidrenje odsutno u morskoj cvjetnici, nego u obratnom slučaju.  

Spominjući invazivne vrste koje su pronađene u Jadranskom moru, primjećujemo kako se učestalo spominje unos novih vrsta, bilo uvjetovano balastnim vodama ili zagrijavanjem oceana i klimatskim promjenama. Gledali smo i primjere prakse uklanjanja invazivnih vrsta u drugim zemljama, te spremnosti ukoliko dođe do naglog širenja alohtonih vrsta.

Zadnju radionicu, u trajanju od 2 dana, posvetili smo izradi projektnog prijedloga i načinu upravljanja projektnim ciklusom. Sudionici su imali priliku dobiti naputke pisanja i provedbe projekta. Više o samom projektnom ciklusu i izradi projektnog nacrta mladih možete čitati na našim stranicama – OVDJE.

Za kraj, nakon dodjele potvrda o sudjelovanju, druženje je završeno uz igru „Tajni prijatelj“  koja je za cilj imala da umjesto konzumerističkog poklona, darujemo svoje očuvane stvari koje više nisu u uporabi, a nekome bi drugome mogle poslužiti. Tako su se među darovima pronašle različite biljke, domaći proizvodi, ručni radovi i slično.

Teme o kojima smo raspravljali važne su za doprinos održivom razvoju zajednice,  što direktno utječe na unaprjeđenje odnosa prema okolišu u lokalnoj zajednici. Proveli smo i grupnu evaluaciju sa zadovoljavajućim rezultatima i korisnim savjetima za buduće radionice.

Tagovi: