Zavirite u naš volonterski kutak – Veljan Parizov

Otkad je Udruga Sunce Split postala domaćin Veljanu Parizovu, EVS volonteru iz Makedonije u studenom prošle godine, iskazao se u brojnim aktivnostima koje su mu pružile posebno iskustvo!

Kao dio programa Europske unije Erasmus+, Europska volonterska služba je omogućila našem Veljanu da u godinu dana iskusi život u Hrvatskoj.

U ovih deset mjeseci boravka u Splitu i Udruzi Sunce Split je sudjelovao u jednodnevnim volonterskim akcijama u parkovima prirode Vransko jezero i Telašćica u sklopu projekta „VOLontIraj za PRIRODU, VOLontIraj za SEBE!“. Ciljevi akcija su bili uklanjanje nepoželjnih biljnih vrsta, obnova posjetiteljske infrastrukture i monitoring morskog otpada. Također, u okviru istog projekta je sudjelovao na edukacijskim radionicama u partnerskim ustanovama na kojima je intervjuirao učenike i izradio kratku radio emisiju koja je bila emitirana na Radio Suncu.

U sklopu projekta ML-REPAIR je bio uključen u monitoringe morskog otpada na plaži Pantan kod Trogira i na otoku Visu, te je bio suorganizator ekološko humanitarne akcije „Čepozaik“ čiji je cilj bio osvijestiti preveliku uporabu plastike u svakodnevnom životu.

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje i Europskog tjedna održivog razvoja u Makarskoj je vodio eko-edukativne igre za najmlađe, a bio je i sudionikom tribine povodom 22. Dana volonterskog rada. Potaknut stečenim znanjem o okolišnim problemima povezao je to sa svojom strašću – trčanjem i nastao je video o „plogging-u“ odnosno spoju trčanja i sakupljanja otpada koji se putem pronađe.

Osim toga, samostalno je bio dijelom volonterske akcije izvlačenja posječenih stabala iz park-šume Marjan, a prethodno je podržao prosvjed protiv načina gospodarenja park-šumom Marjan.

Također, samostalno je sudjelovao u Ornitološkom kampu Učka u organizaciji Udruge BIOM gdje je asistirao u praćenju selidbe ptica.

Mi se nadamo da će u preostalom kratkom vremenu svoje volonterske službe naš kolega Veljan ostvariti još mnogo uspjeha i steći još poneka znanja koja će mu donijeti nove mogućnosti i pridonijeti osobnom rastu i razvoju!

 

Tagovi: