Zavirite u naš volonterski kutak – Stefan Markovski

 

Po dolasku Stefana Markovskog u siječnju ove godine, drugog EVS volontera iz Makedonije, odmah je prepoznata njegova želja za zdravom prehranom što je usko povezano sa zaštitom okoliša. Kao dio programa Europske unije Erasmus+, Europska volonterska služba je omogućila našem Stefanu da u godinu dana unaprijedi svoje prookolišno ponašanje, ali i osvijesti isto kod drugih.

Tako je Stefan u dosadašnjem periodu sudjelovao u edukativnim radionicama u partnerskim ustanovama u sklopu projekta „VOLontIraj za prirodu, VOLontIraj za sebe“ gdje se educirao o pojmu volontiranja, parkovima Hrvatske te komunikacijskim i socijalnim vještinama.

Povodom Dana planeta Zemlje u Splitu, koje je Udruga Sunce obilježila, Stefan je sudjelovao za jednim od tematskih štandova – „Smanji količinu otpada“ te je prigodno predstavio vlastite pripremljene zdrave slastice.

Svoje znanje i umijeće priprave zdravih deserata je također predstavio na specijalnoj javnoj tribini o kućnom kompostiranju, ali i u Đardinu povodom obilježavanja 22. Dana volonterskog rada gdje je, osim toga, zainteresiranim građanima predstavljao aktivnosti Udruge Sunce.

Bio je pozvan u studio Radio Sunca gdje se uživo razgovaralo o zdravoj hrani i načinima kako stvarati što manje kuhinjskog otpada. Povodom obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja u Makarskoj je vodio eko-edukativnu igru za najmlađe.

Iskustvo u izradi zdravih voćnih smoothie-ja je prigodno prezentirao na radionicama o kompostiranju u dvjema osnovnim školama u Splitu, a kratku prezentaciju o pravilnom gospodarenju otpadom je održao u OŠ Kula Norinska u Metkoviću.

Dosadašnji je trag Stefana na splitsku zajednicu bio uspješan, a do kraja svoje volonterske službe naš kolega Stefan će usvojiti još znanja koje će, nadamo se, jednako uspješno prenositi dalje.

Tagovi: