Upoznajte nove ESS volontere Udruge Sunce

U novu, 2020. godinu, ekipa Udruge Sunce Split kreće u nešto bogatijem sastavu. Našem timu pridružilo se dvoje novih volontera Europskih snaga solidarnosti – Zorica Azmanova i Mile Krstev, koje vam predstavljamo u prigodnom razgovoru, a koji će nam biti podrška tijekom ove godine.

M: Zovem se Mile Krstev i imam 23 godine, dolazim iz Makedonije (iako već osam godina nisam tamo živio). Nedavno sam diplomirao inženjerstvo zaštite okoliša u Bostonu, pa sam se nakon toga vratio u Europu. Volim putovati (koristeći Couchsurfing), čitati Wikipediju i učiti strane jezike. Najnoviji izazov mi je splitski. 🙂

Z: Moje ime je Zorica Azmanova i dolazim iz Makedonije. Imam 24 godine i po struci sam menadžerica marketinga. Uvijek sam se osjećala povezana s prirodom, pa sam, kako bih što više vidjela i doživjela, počela planinariti. Osjećaj kada dosegnete planinski vrh i gledate prema horizontu pred sobom, nešto je što se ne može opisati riječima. Taj se osjećaj dodatno pojačava ako sa sobom ponesete teleskop i zagledate se u zvjezdano nebo, jer ste odmah uronjeni u zagrljaj svemira. Ali sada natrag na zemlju. Baš kao Mile, i ja volim putovati, a volim kuhati i eksperimentirati s različitim receptima, bili oni konvencionalni ili ne. Blago sam opsjednuta zdravom prehranom, pa pokušavam u svaki obrok ugraditi što više zdrave hrane. Nadam se da ću do kraja projekta naučiti spremati posebna jela dalmatinske kuhinje.

P: Zašto ste se prijavili za sudjelovanje u ovom projektu?

M: Nakon studija htio sam se vratiti u Europu, pa to sam i napravio. Istovremeno sam tražio mogućnosti da upotrijebim svoje vještine i znanje iz zaštite okoliša u nekom lokalnom kontekstu. Dok sam studirao, bavio sam se edukacijom mladih – i kroz formalno i neformalno obrazovanje. Kad sam pročitao kakve sve projekte Udruga Sunce radi, shvatio sam da vaš rad kombinira puno mojih interesa i vrijednosti. I odlučio sam se priključiti.

Z: U bliskoj budućnosti otvorit ću socijalno poduzeće i vjerujem da ću sudjelovanjem u aktivnostima, projektima i radionicama Udruge Sunce, upotpuniti svoje iskustvo u tom smjeru.

P: Zašto ste za svoje projekte izabrali baš Split, odnosno Hrvatsku?

M: Kao što sam rekao, ideja mi je bila da ovu godinu provedem negdje bliže kući. Ne samo zbog toga što sam već dugo boravio vani, nego i zato što sam htio vidjeti kako mogu doprinijeti održivom razvoju i čistom okolišu tamo gdje sam odrastao. Hrvatska mi se svidjela kao destinacija, jer je s povijesne i regionalne perspektive povezana s Makedonijom, a istovremeno je unutar Europske unije i radi na implementaciju niza EU regulativa po pitanju održivog razvoja. Siguran sam da će mi ono što naučim ovdje biti od pomoći u Makedoniji, budem li radio na tim područjima. Za Split sam se odlučio jer je tu sjedište Udruge Sunce, a htio sam i topliju klimu (nakon nekoliko zima u Bostonu s tamošnjim „polarnim vorteksima“).

Z: Tražila sam ozbiljnu organizaciju koja djeluje i rješava društvene probleme, a s druge strane htjela sam fleksibilan i kreativan posao. Sve sam to pronašla u Udruzi Sunce. Blago meni.

P: Koji su vaši prvi dojmovi o Splitu?

M: Ovo mi je drugi put da dolazim u Split. Prvi put bio sam kao turist preko ljeta. Tada je bilo previše ljudi. Sada sam se bojao da možda bude grad „mrtav“ jer ide zima, no vidio sam da ima dosta kulturnih događaja (evo trenutno Advent) pa svaki dan se osjećam sve više kao kod kuće. I naravno, pogled iz ureda je neopisiv, pa mi je dovoljno okrenuti se prema moru kad trebam odmoriti oči.

Z: Čist zrak, ljudi  razvijenom sviješću, divni zalasci sunca i vrlo ukusna zdrava hrana.

PImate li neku poruku za mlade koji razmišljaju o sudjelovanju u programu Erasmus+? 

M: Prvi put iskusio sam beneficije programa Erasmus+ kad sam bio na takozvanom gap year-u nakon završetka srednje škole. Dosad sam sudjelovao u nekoliko programa razmjene mladih, kao i u treninzima. Imao sam šansu upoznati puno ljudi iz cijele Europe koji su bili otvoreni za razmjenu mišljenja, kao i za promjene u svojim zajednicama. Najvažnije za mene je to što Erasmus+ doprinosi smanjenju nejednakosti između mladih diljem kontinenta. A ESS programi pružaju šansu da se istovremeno posvetite osobnom i društvenom razvoju. Ako ste spremni suočiti se s novim izazovima i istovremeno se educirati putem neformalnog obrazovanja, Erasmus+ i ESS programi vam puno nude! Nisu samo studentske razmjene dio Erasmus+ programa. Ima puno više, istražite!

Z: Samo to učinite! Međunarodno iskustvo stečeno studiranjem, volontiranjem ili radom inozemstvu poboljšat će vaše samopouzdanje i obogatiti životopis, a lakše ćete se istaknuti na tržištu rada i uspjeti na sve konkurentnijem međunarodnom tržištu. Vratit ćete se motiviraniji, neovisni i samouvjereniji, sa poboljšanim poznavanjem jezika, kao i međunarodnom mrežom prijatelja.

P: Što vam najviše nedostaje iz Makedonije?

M: Ajvar. Ono što sam našao u supermarketima ovdje bih nazvao „ajvar-wanna-be“.

Z: Nisam nostalgična osoba i lako se prilagođavam novim mjestima, ali moram reći da mi nedostaje moj pas Hugo.

Tagovi: