Udruga Sunce već petu godinu djeluje kao prihvatna organizacija za međunarodne volontere u programu Europske volonterske službe.

Akreditiranjem za primanje i koordiniranje projekata kroz program Europska volonterska služba (EVS), Udruga Sunce je od 2015. godine dobila mogućnost prihvata međunarodnih volontera kroz dugoročne volonterske aktivnosti.

Od 2019. godine mijenja se naziv EVS programa u Europske snage solidarnosti (ESS), dok smisao ostaje isti – pružiti mladima do 18-30 godina lako dostupne mogućnosti sudjelovanja u aktivnostima solidarnosti kojima se ostvaruje pozitivna društvena promjena, uz istodobno poboljšanje njihovih vještina i kompetencija za osobni, obrazovni, društveni, građanski, kulturni i profesionalni razvoj te njihova aktivnog građanstva, zapošljivosti i prelaska na tržište rada, uključujući podršku mobilnosti mladih volontera, stažista i radnika.

Mijenjanjem naziva programa, Udruga Sunce je ponovno dobila mogućnost akreditirati se za uključivanje u novi program kao organizacija koja ugošćuje 2 međunarodna volontera.

Kao organizacija domaćin, Udruga Sunce pokriva ulogu:

– razvoja programa aktivnosti za volontere;

– osigurati da volonter pohađa cijeli ciklus osposobljavanja i vrednovanja;

– ponuditi volonteru mogućnost obavljanja jasno utvrđenog skupa zadaća kojim će se omogućiti integracija određenih ideja, kreativnosti i iskustva volontera;

– s volonterom jasno utvrditi njegove mogućnosti za učenje;

– pružiti potporu u postupku učenja te utvrđivanju i dokumentiranju ishoda učenja putem EU ovih alata za vrednovanje, posebno Youthpass-a;

– podupirati volontere koji pohađaju tečajeve jezika;

– pružiti mogućnosti integracije u lokalnu zajednicu, upoznavanja drugih osoba itd.;

– imenovati mentora čija je odgovornost pružiti volonterima osobnu potporu i potporu u introspekciji, utvrđivanju i dokumentiranju ishoda učenja koji proizlaze iz aktivnosti;

– pružiti volonteru odgovarajući smještaj i zdrave obroke;

– isplaćivati volonteru predviđeni džeparac na tjednoj ili mjesečnoj osnovi;

Popis svih dosadašnjih međunarodnih volontera koji su u Udruzi Sunce provodili svoju volontersku službu kroz EVS i ESS program možete pronaći OVDJE.

Tagovi: