Sunce osvojilo Grand Prix “dm green city projekta” za doprinos zaštiti okoliša

Ekološka inicijativa “DM Green City” project završila je dodjelom priznanja za osam projekata koji su prema ocjeni žirija najviše doprinijeli zaštiti okoliša u posljednjoj godini. Na svečanoj dodjeli, održanoj 19. lipnja u zagrebačkom hotelu Westin, nagrade je uručio zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, ujedno i predsjednik stručnog žirija, gospodin Hrvoje Dokoza.
Kratki edukativni dokumentarni video Udruge Sunce, Mali vodič za velike ribe koji obrađuje temu prekomjernog izlova i nudi rješenja za opstanak hrvatskog ribarstva osvojio je prvu nagradu u kategoriji Eko dokumentarni film kao i Grand Prix, nagradu za ukupnog pobjednika u svim kategorijama. Prema odluci žirija  „Mali vodič za velike ribe“, poslao je najglasniju ekološku poruku.
Sisački ekološki filmski festival, putujući festival filma o zaštiti okoliša, osvojio je nagradu za najbolji eko edukativni projekt. Ove godine mladi volonteri iz Južne Koreje, Indije, Francuske, Belgije, Portugala, Srbije i Estonije zajedno s organizatorima biciklima su filmove s ekološkom porukom odvezli u urbana i ruralna područja Sisačko-moslavačke županije i susjedne BiH.
Nagradu za eko inovaciju osvojila je tvrtka Svibanj projekt za LANAC za bicikle – parking za bicikle. LANAC za bicikle želi umanjiti zagađenje zraka poticanjem korištenja bicikla u svakodnevnom životu te utjecati na zdravlje građana potičući ih da se svakodnevno voze biciklom i paze na kondiciju, čuvaju srce i sagorijevaju kalorije.
Nagradu za korporativno dostignuće osvojila je tvrtka Nextbike za Sustav javnih bicikala koji uvođenjem bicikala u sustav javnog prijevoza želi utjecati na zaštitu prirode, smanjenje emisije štetnih plinova te promicati zdravi život. U godinu dana rada građani Zagreba javnim biciklima prešli su 42.000 kilometara i smanjili emisije CO2 za gotovo 15 tona.
Priznanje za eko akciju osvojila je Prva gimnazija iz Zagreba za akciju prikupljanja plastičnih boca i doniranja povrata štićenicima bolnice u Gornjoj Bistri. Tvrtka S.T.P osvojila je nagradu za eko ambalažu, a priznanje za eko kampanju pripalo je Turističkoj zajednici Ivanić-Grada za Dane ekološke proizvodnje koji promiču konzumaciju ekološki uzgojene hrane edukativnim sadržajem za posjetitelje i jelima pripremljenim od ekoloških poljoprivrednih proizvoda. Ivona Jazvinšak iz Pule osvojila je nagradu za najbolju eko fotografiju.
Dodijeljena su i priznanja školama koje su bile najuspješnije u prikupljanju i recikliranju starog papira u akciji Zeleni korak. Ove godine u akciji su sudjelovale 154 škole čiji su učenici reciklirali više od 270 tona starog papira.