Kako do suradnje lokalne zajednice, odgojno-obrazovnih ustanova i civilnog sektora kroz edukacijski program?

suradnja-lokalne-zajednice-edukacijski-program-udruga-sunce-life-artina

Na idiličnoj lokaciji MEDILS-a, 17. studenog, održana je radionica Načini suradnje različitih sektora i povezivanje sa zajednicom s ciljem poticanja suradnje predstavnika civilnog sektora, javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i odgojno-obrazovnih ustanova na primjeru edukacijskih aktivnosti LIFE Artina – Mreža za očuvanje morskih ptica u Jadranu.

Radionica je bila organizirana u hibridnom izdanju za prvi dio radionice (online i uživo), dok se drugi mogao pratiti samo uživo. Ukupno 39 sudionika sudjelovalo je na radionici od čega 29 sudionika uživo i 10 sudionika online.

U uvodnom djelu voditeljica Odjela za edukaciju i informiranje, Margita Radman, predstavila je udrugu Sunce i kako se došlo na ideju organiziranja jedne radionice ove tematike. Maja Golem, stručna suradnica edukatorica, predstavila je Edukacijski program Morske ptice osmišljen, a potom i prilagođen za različite uzraste: vrtićku djecu, učenike razredne i predmetne nastave osnovne škole.

Lina Vuletić, stručna suradnica na projektima i koordinatorica volontera, predstavila je rezultate istraživanja Instituta Ivo Pilar dobivene LIFE projektom, kao i rezultate istraživanja dobivene projektom VOLI.

Zahvaljujući predstavnicama udruge BIOM, PP Lastovsko otočje i OŠ Blato, Korčula dobili smo i prvi uvid u dobrobiti i izazove suradnji s različitim sektorima. Predstavnice PP Telaščica i PP Vransko jezero dale su pregled različitih načina suradnje javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima, a predstavnici odgojno-obrazovnih ustanova, točnije Obrtna tehnička škole i Kemijsko-tehnološkog fakulteta iz Splita, iskustva sektora, kao i mogućnosti i želje za suradnje u budućnosti.

Kako s drugim sektorima surađuju organizacije civilnog društva saznali smo od predstavnika Permakultura Dalmacija i Info zona. Zajedničkim radom popisali smo prilike za daljnju suradnju. Koristili smo participativnu aktivnost World Café. Detaljan opis aktivnosti, kao i pregled nekih drugih participativnih načina rada možete pronaći na poveznici.

Evaluacija na licu mjesta pokazala je da su svi sudionici izrazito zadovoljni sa sadržajem radionice, organizacijom radionice, profesionalnim razvojem, informacijama o mogućnostima za suradnju, motivacijom za suradnju s drugim sektorima i na kraju, ništa manje bitno, i s atmosferom na radionici.

Osim predavačima, zahvaljujemo se na sudjelovanju i predstavnicima sljedećih ustanova:

  • Dječji vrtić Radost – Split, Dječji vrtići Cvrčak – Virovitica
  • OŠ Žnjan-Pazdigrad – Split, Osnovna škola Manuš – Split, OŠ Mertojak – Split, OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog – Drniš, OŠ Kamen-Šine, Split
  • SŠ Ivana Lucića – Trogir, SŠ Metković, Prirodoslovna škola Split, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split
  • Učenički Dom Kvarner
  • Filozofski fakultet u Splitu.

Nadamo se da je ova radionica samo prvi korak za neke nove suradnje, kao i za produbljenje već postojećih!

Tagovi: