Sudjeluj u održivom razvoju

Sudjeluj u održivom razvoju

Udruga Sunce u svibnju 2013. godine započela je s provedbom dvogodišnjeg projekta “Sudjeluj u održivom razvoju”. Projekt se provodi u partnerstvu s njemačkom institucijom Deutsche Gesellschaft für Umwelterziehung (DGU), a financira ga njemačka zaklada Deutschen Bundesstiftung Umwelt (DBU).

U školskoj godini 2013./2014. projekt sufinancira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta s 50.000,00 kn. Dio aktivnosti ovog projekta odnosi se i na promociju participativnih metoda učenja te aktivnog građanstva u gradu Kninu. S ovim aktivnostima započelo se u drugom polugodištu školske godine 2013./2014. te se provode u partnerstvu s Ekološkom udrugom „Krka“ Knin. U okviru projekta MZOS-a za iste je izdvojeno 15.000,00 kn.

U okviru projekta planirane su aktivnosti usmjerene na edukaciju nastavnika i učenika osnovnih i srednjih škola te studenata, a sa ciljem postizanja njihova aktivnijeg sudjelovanja u društvu, ekološki odgovornijeg ponašanja te u konačnici doprinosa održivom razvoju.

Specifični ciljevi projekta su:

  • Povećati znanje o participativnim metodama učenja te aktivnom građanstvu kao preduvjetu za postizanje održivog razvoja,
  • Potaknuti i poboljšati sudjelovanje nastavnika i učenika u zaštiti okoliša i prirode,
  • Educirati i osnažiti mlade za aktivno sudjelovanje te ih mobilizirati za volontiranje u sektoru zaštite okoliša i prirode.

Sam projekt će se bazirati na temi “Održivog grada” kao glavnom području interesa za održivi razvoj, a u kojem se pojavljuju problemi koji imaju dodirnih točaka s edukacijom za održivi razvoj.

Grad je područje gdje učenici žive, tako da ova tema nudi niz poveznica koje se tiču njihovog životnog okoliša poput gospodarenja prirodnim resursima, gospodarenja otpadom alternativnih oblika prijevoza, održive ekonomije (Fair trade, društveno poduzetništvo) i dr.

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET