Projekt ”Ozelenjivanje” turističke ponude Dalmacije

Projekt ”Ozelenjivanje” turističke ponude Dalmacije

U srpnju 2017. započeo je projekt ”Ozelenjivanje” turističke ponude Dalmacije, s kojim se želi smanjiti negativni utjecaj turizma na okoliš na području Dalmacije.  Udruga Sunce će kao vodeći partner na projektu u sljedećih 7 mjeseci trajanja projekta surađivati s partnerima Dalmacija EKO i Ekološkom Udrugom ”Krka” Knin.

Glavni ciljevi projekta:

  • Podići svijest o održivom razvoju turizma među vlasnicima  privatnog smještaja na području Splitsko-Dalmatinske i Šibensko-Kninske županije.
  • Uvesti Dalmatia Green Program ekološkog certificiranja za male smještajne objekte, ruralne kuće za odmor i male obiteljske hotele.
  • Razviti vidljivost i poboljšati konkurentnost članova Dalmatia Green Programa u suradnji s Ecobnb – međunarodnom platformom za rezerviranje ekološkog smještaja
  • Razviti suradnju između Dalmatia Green pružatelja smještaja, lokalnih i ekoloških proizvođača te pružatelja održivih usluga.

Dalmatia Green program će educirati i certificirati privatne iznajmljivače i obiteljske hotele, koji podržavaju koncept održivog turizma i žele okrenuti svoje poslovanje u ekološkom smjeru. Tijekom projekta izraditi će se Internet stranica, na kojoj će se istaknuti certificirani ekološki iznajmljivači, pružatelji održivih aktivnosti, lokalni i ekološki ponuđači.

Za potrebe projekta će se izraditi Dalmatia Green komunikacijski materijal za informiranje privatnih iznajmljivača o isplativosti zelenog poslovanja i gostiju o novim mogućnostima odmora u harmoniji s prirodom i lokalnom zajednicom. Pored toga će biti održane javne prezentacije u Šibensko-kninskoj i  Splitsko-dalmatinskoj županiji, na kojima će se predstavljati Dalmatia Green Program certificiranja te inovativni načini povezivanja održivog turizma s ekološkom poljoprivredom.

Za sve ”zelene” privatne iznajmljivačeće biti organizirana edukativna radionica o inovativnom eko-marketingu kako bi se mogli s ekološkim poslovanjem izdvojiti od klasičnih iznajmljivača, poboljšati svoju promociju i zainteresirati nova tržišta odgovornih turista. Ekološki i lokalni proizvođači će imati mogućnost edukacije na radionici kako unaprijediti komunikaciju s kupcima, poboljšati ugled i konkurentnost te promovirati vlastito poslovanje u smjeru ekološke poljoprivrede.

Projekt ”Ozelenjivanje” turističke ponude Dalmacije svojim aktivnostima doprinosi razvojnim načelima Hrvatskog turizma u 2020 i podiže konkurentnost turističke ponude na području Dalmacije.

Projekt u vrijednosti 150.000kn financira Ministarstvo turizma RH u sklopu sufinanciranja programa i projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu u 2017.

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET