Europska volonterska služba (EVS)

Europska volonterska služba (EVS)

Erasmus+ jedan je od programa Europske komisije za čiju je provedbu nadležna Uprava za obrazovanje i kulturu. Jedan od njegovih dijelova je i Europska volonterska služba (EVS) koja omogućava sudjelovanje u dugoročnom međunarodnom projektu u nekoj od zemalja Europske unije (i šire), u trajanju od 2 mjeseca do godine dana i kratkoročnom projektu u trajanju od 2 tjedna do 2 mjeseca. Uvjet sudjelovanja u programu je dob od 17 do 30 godina.

EVS projekti se provode u organizacijama civilnog društva ili institucijama, koje se bave nekom od aktivnosti koja doprinosi općoj dobrobiti poput rada s osobama s posebnim potrebama, rada s djecom i mladima, ekologija, zaštita okoliša i održivost, organizacijski razvoj, kultura i umjetnost, administrativni poslovi i slično. Udruga Sunce je u pripremu i provedbu EVS projekata od 2015.g. uključena kao organizacija domaćin, u suradnji s organizacijom pošiljatelj i volonterima.

Udruga Sunce u ulozi organizacije domaćin prima međunarodne EVS volontere koje uključuje u različite aktivnosti, kako bi doprinijeli zaštiti prirode, okoliša, održivom razvoju turizma i poticanju lokalne zajednice na volontiranje.  EVS projektima želi se osigurati vrijednu potporu i obogaćenje rada udruge te poboljšati dimenziju multikulturnosti među zaposlenicima i u široj zajednici. Primjeri aktivnosti za EVS volontere: anketiranje posjetitelja u zaštićenim područjima, organizacija javnih događanja, edukativne radionice i izleti za djecu, izrada i distribucija komunikacijskih materijala, administrativna podrška u uredu, itd.

Volonterima na Europskoj volonterskoj službi su pokriveni troškovi puta, hrane, smještaja, zdravstvenog osiguranja te džeparac. Isto tako osiguran je tečaj lokalnog jezika i sudjelovanje u treninzima organizacije pošiljatelja, koja priprema volontera za sudjelovanje u volonterskoj službi.

Za više informacija o Evropskoj volonterskoj službi i potencijalnim partnerstvima obratiti se koordinatorici EVS programa na mail: nastja.logar@sunce-st.org.

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET