Confish projekt

Confish projekt

U rujnu 2016. Započeo je projekt „Povezanost među dionicima Mediteranskog ribarstva i znanstvenika rješava povezanost ribolovne populacije“ skraćenog naziva Confish s kojim se želi potaknuti bolja suradnja i razumijevanje ribara i znanstvenika.

Udruga Sunce će kao jedan od partnera na projektu u sljedećih 18 mjeseci trajanja projekta surađivati s vodećim partnerom na projektu, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom u Zagrebu i ostalim međunarodnim partnerima: Instituto Superior Técnico iz Portugala, Talijanskim nacionalnim institutom za zaštitu okoliša i istraživanje, talijanskim Conzorcio UNIMAR i Španjolskim nacionalnim vijećem za istraživanje.

Glavni cilj projekta:

Glavni cilj ovog projekta je stvoriti okvir za promociju znanja između ribara i znanstvenika uključenih u eksploataciju, upravljanje i očuvanje mediteranskog ribarstva.

Predviđeni rezultati:

Umrežavanje: Umrežavanje će se održati na dvije razine. Prva će biti između znanstvenih institucija uključenih u projekt. Ovaj projekt uključuje ribarske znanstvenike, sociologe i evolucijske genetičare. Ovaj široki raspon znanja će ojačati ukupni ishod projekta, ali i podizanje svijesti kod lokalne zajednice. Druga razina umrežavanja se odnosi na vezu između lokalnih dionika i znanstvenika. Prijenos znanja između znanstvenika i lokalne zajednice i zajedničko tumačenje rezultata projekta na temelju transdisciplinarnosti promicat će blisku suradnju od koje se očekuje da će biti održavana i proširena nakon završetka istraživanja.
Okvirna studija: Izrada okvira za poboljšanje održivosti ribljih resursa temelji se na implementaciji najsuvremenijeg evolucijski baziranog znanja i lokalnog znanja ribarskih zajednica. Ovaj okvir i izgrađena platforma može biti provedena u svakoj pojedinom slučaju studija kako bi se poboljšalo znanje o biologiji ribljih vrsta. Velika varijabilnost mediteranskih ribarskih zajednica, zajedno s visokom bioraznolikosti morskih vrsta sugerira da svaki prostor treba prilagođeni plan upravljanja.
Aktivnosti Udruge Sunce u projektu:

  • Prikupljanje uzoraka vrsta u Jadranu
  • Organizacija radionica i radnih sjednica
  • Skupljanje znanstvenog i empirijskog znanja o hobotnici (octopus vulgaris)
  • Projektna komunikacija – dizanje kapaciteta o evolucijski baziranom menadžmentu ribarstva
  • Usporedba i prikupljanje znanja ribarske zajednice kako bi procijenili ribarske resurse i poduprli njihov menadžment

 

Projekt se financira u sklopu Interreg Programa. Ukupna vrijednost projekta je 561.574,03 eura. Ugovorno tijelo u Republici Hrvatskoj je Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET