Razvoj društvenog poduzetništva

Razvoj društvenog poduzetništva

Društveno poduzetništvo jedan je od relativno novih pojmova u ekonomiji i počiva na potpuno suprotnim ciljevima od današnje dominantne tržišne ekonomije. Cilj društvenog poduzetništva je riješiti kritične društvene probleme na održiv način.

Kriza s kojom se svijet suočio jasno je pokazala kako su nužne promjene u načinu funkcioniranja društva, ali i tržišta i ekonomije. Društveno poduzetništvo jedan je od odgovora na izazove s kojima smo kao društvo suočeni. Glavna karakteristika društvenog poduzetništva je da kao cilj nema samo isključivo stvaranje profita već i ispunjene društvenih zadaća.

Društveno poduzetništvo je koncept koji integrira stvaranje ekonomske i socijalne vrijednosti. Drugim riječima to je poduzetništvo s etičkim integritetom u cilju maksimiziranja društvene vrijednosti, a ne samo privatne vrijednosti ili profita.

 

Udruga Sunce je od veljače 2011. godine do ožujka 2012. bila uključena u jednogodišnji NESsTov program pružanja treninga i mentorstva za razvoj društvenog poduzetništva. U okviru programa proveden je niz radionica, procijenili smo organizacijsku spremnost Sunca, izradili studiju predizvedivosti te konačno poslovni plan „Zeleni izleti -Radionice u prirodi pod edukativnim vodstvom Udruge Sunce“ za koju je dobila nagradu za najbolji poslovni plan na događaju.

Osim kroz rad na razvoju vlastitog društvenog poduzetništva Udruga Sunce je aktivno uključena u praćenje razvoja društvenog poduzetništva u Hrvatskoj i svijetu te lobiranje i zagovaranje za stvaranje poticajnog okruženja za njegov razvoj.

    Tagovi:

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET