Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Plastic Smart Cities Croatia Trogir

Nakon Dubrovnika, provedbi projekta Plastic Smart Cities Croatia, čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada u moru, pridružio se još jedan hrvatski grad: i Trogir je rekao „NE“ plastici!

Udruga Sunce Split u suradnji s WWF Mediterranean ove je godine  započela s provođenjem projekta Plastic Smart Cities Croatia, u kojem kao partner sudjeluje jedna općina ili grad na moru, a koji bi provedbom projektnih aktivnosti doprinijeli smanjenju plastičnog otiska u različitim segmentima društvenog života lokalne zajednice te potaknuli upotrebu alternativnih rješenja za jednokratnu plastiku i poduzeli mjere za sprječavanje dotoka plastike u prirodu do 2030.godine. Prvi grad koji je započeo s provođenjem mjera predviđenih projektom Plastic Smart Cities je Dubrovnik, a nedavno nam se pridružio i Trogir.

Sredozemno more jedno je od najzagađenijih svjetskih mora, a polovica tih enormnih količina otpada dolazi s kopna. U Hrvatskoj se svake godine stvara 400 kilotona plastičnog otpada, odnosno u prosjeku 96 kg plastike po stanovniku. Među 22 mediteranske zemlje u regiji, Hrvatska je deseti najveći proizvođač plastičnih proizvoda i ima treću najveću proizvodnju otpada po glavi stanovnika, što pokazuje visoku razinu proizvodnje i potrošnje plastike. Stoga je vrlo važno poduzeti hitne mjere te osvijestiti građane, ali i brojne posjetitelje o potrebi žurnog djelovanja, odnosno smanjenja upotrebe jednokratne plastike. Naime, kao jedan od ključnih aktera identificiran je upravo turizam, pa je dio kampanje osvještavanja u sklopu projekta „Plastic Smart Cities“ usmjeren na strane i domaće turiste.

U idućih 18 mjeseci u sklopu projekta tako je predviđen niz aktivnosti – od istraživanja, informiranja i izrade analiza i planova, radionica preko javnih događanja i tribina. Kroz provedbu projektnih aktivnosti radit će se i na podizanju svijesti građana grada Trogira, i u konačnici svih građana RH, o uzrocima i posljedicama plastičnog zagađenja na okoliš, morske i kopnene ekosustave te zdravlje ljudi.

Pridruživanjem ovom projektu i inicijativi, Grad Trogir nastavlja s donošenjem i provođenjem okolišno odgovornih mjera. Grad je još tijekom 2019. godine donio Odluku o ukidanju korištenja jednokratne plastike u zgradama gradske uprave te su potpuno iz upotrebe izbačene plastične boce za vodu i plastične čaše korištene prilikom sastanaka i zamijenjene su staklom, koje se potom vraća na ponovnu upotrebu.

Početak projekta: 1. srpnja 2020.

Trajanje projekta: 18 mjeseci