SUSHI DROP – SUstainable fiSHeries wIth DROnes data Processing

SUSHI DROP – SUstainable fiSHeries wIth DROnes data Processing

U sklopu početnih projektnih aktivnosti prvi sastanak projekta (Kick-off meeting) održan je u Laboratoriju za biologiju mora i ribarstvo Sveučilišta u Bologni u Fano (IT) 11. i 12. ožujka 2019. godine. Svrha sastanka bila je upoznavanje i predstavljanje projektnih partnera, dogovor o provedbi projektnih aktivnosti, odgovornosti pojedinih projektnih partnera, pregled budžetnih linija te održavanje prvog sastanka Steering committee-a.
Zaštita značajnih morskih područja sve više se temelji na točnim i neinvazivnim metodama kartiranja morskih ekosustava te su pouzdane i ažurirane informacije i podaci o stanju morskih resursa ključni za donošenje odluka u upravljanju staništima. Slijedom navedenog, projekt SUSHI DROP ima za cilj razviti podmorski dron (bespilotnu letjelicu) koji će biti dizajniran za monitoring morskog dna tj. bit će opremljen senzorima koji će pratiti fizičke, kemijske i biološke značajke podmorja. Projektom je predviđeno da talijansko – hrvatski istraživački tim razvije podmorski dron dizajniran za monitoring morskog dna, kao i uspostava baze podataka otvorenog pristupa u kojoj će se prikupljati i razmjenjivati dobiveni podaci.
Konačni cilj projekta je bolje razumijevanje osjetljivosti staništa na današnje pritiske te osmišljavanje i provođenje učinkovitijih planova upravljanja morskim dobrom.
Projekt SUSHI DROP financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Interreg V-A IT-HR CBC Programa (Prioritetna os 3- Environment & cultural heritage).
Nositelj projekta je Sveučilište u Bologni – Laboratorij za biologiju mora i ribarstvo, Fano, a u projekt je uključeno još pet (5) partnera iz Italije i Hrvatske.
PROJEKTNI PARTNERI
• Sveučilište u Bologni – Laboratorij za biologiju mora i ribarstvo (IT)
• Institut za oceanografiju i ribarstvo (HR)
• Marche regija (IT)
• Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Costa Dei Trabocchi (IT)
• Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce (HR)
• Splitsko-dalmatinska županija (HR)

Ukupni proračun projekta: 1.7000.000,00 EUR
Sredstva programa (ERDF): 1.450.000,00 EUR

Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Početak projekta: 01. siječnja 2019.
Kraj projekta: 30. lipnja 2021.

Donatori

MAVA Foundation European Union DBU - Njemačka savezna zaklada za okoliš Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Splitsko-dalmatinska županija Grad Split Ured za udruge Vlade RH

Udruga Sunce je korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

Partneri

WWF Mediterranean DGU Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Državni zavod za zaštitu prirode Park prirode Telašćica Park prirode Lastovsko otočje Nacionalni park Mljet Nacionalni park Brijuni Nacionalni park Kornati Javna ustanova Priroda Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Šibensko-kninske županije ProPark - Foundation for protected areas PAP RAC Gorska služba spašavanja Udruga Argonauta Udruga Divina Natura Lavanda Tours Ekološka udruga UNDP Hrvatska Čistoća Split Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije Javna ustanova Dalmatian Nature Ministarstvo turizma Prirodoslovno-Matematički Fakultet

Sunce je član

European Environmental Bureau MedPAN CEEweb Seas At Risk Adriapan Zeleni forum BioNET